De geschiedenis van Franziska Grün

Franziska Grün (die Franzi)
Franziska Grün (die Franzi)

Met een camera die is gebouwd tussen 1930 en 1935 leerde ik in mijn tienerjaren fotograferen. Die eenvoudige kleine Zeiss-Ikon Kolibri was ooit het eigendom van Franziska Grün, die Franzi, een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij mijn grootouders in Utrecht woonde.

Franziska Grün kwam terecht in kamp Westerbork. Zij, haar man Max Falk en hun één jaar oude zoontje Robert zijn naar Theresienstadt gedeporteerd en uiteindelijk alle drie in Auschwitz vermoord.

Voor een fotograaf hebben niet alleen zijn foto’s, maar vaak ook zijn camera’s een eigen verhaal. Voor mij geldt dat in het bijzonder voor deze oude ‘Kolibri.’ In samenwerking met Henk Steinvoort van ‘t Warnshuus in Warnsveld ontstond dan ook het plan om aan de hand van de camera het verhaal van Franzi Grün te vertellen.

Ik maak foto’s van alle 20 Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek en exposeer die van 12 mei tot 12 juli 2019 in Warnsveld in het kader van een expositie over Achterhoeks cultureel erfgoed. Samen met mijn zus Hannie Smit doe ik onderzoek naar wie Franziska Grün was, waar ze vandaan kwam en hoe ze bij zijn grootouders terecht kwam? De derde en laatste fase van het plan is een boek over Franziska Grün, dat klaar moet zijn in mei 2020, 80 jaar na het begin van de oorlog.

Crowdfunding

Het plan is niet commercieel, maar ideëel en vraagt een aanzienlijke financiële investering. Ik ben daarom een crowdfundingsactie gestart op www.diefranzi.nl. Wie een bijdrage wil leveren of meer informatie zoekt kan terecht op die website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven