Pinhole: een kort filmpje in één beeld

De pinholecamera aan het werk bij 'The Making Of' in Noordpolderzijl

De pinholecamera aan het werk bij ‘The Making Of’ in Noordpolderzijl

De pinholecamera

Een pinholecamera (gaatjescamera) is een camera zonder lens. In plaats van de lens is er een piepklein gaatje gemaakt aan de voorkant van de camera. Ik gebruik camera’s met een gaatje van 0,3 mm.

Voor het gaatje is een schuifje gemonteerd waarmee de camera open of dicht gaat. Het licht dat door het gaatje naar binnen valt belicht de film achterin de camera. Net als bij een camera met een lens levert dat op de film een negatief beeld op.

Maar: het resultaat is heel anders dan bij een lenscamera. Een lenscamera kan je scherp stellen en je kan met behulp van het diafragma kiezen voor meer of minder licht. Dat kan met een pinholecamera allemaal niet. Je kunt alleen korter of langer belichten.

De foto is van voor tot achter en van links naar rechts gelijkmatig licht onscherp. En omdat je vaak lang moet belichten (van 4 seconden tot minuten) krijg je bijzondere effecten met beweging. Een pinholecamera maakt als het ware een kort filmpje in één beeld. Je ziet de beweging.

Een ervaren pinhole-fotograaf weet die effecten uit te buiten. Het resultaat is een herkenbare foto (je begrijpt het onderwerp) met vervreemdende effecten (je snapt niet precies wat er is gebeurd).

Pinholefotografie komt het dichtst bij de oorspronkelijke fotografie. Leonardo da Vinci experimenteerde er al mee!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *