De Kolibri van Fransie is een lezing van filosoof en kunstenaar Ruud Smit over een Joodse onderduikster, een fototoestel, en over de kracht van keuzes en vrijheid.
Smit neemt zijn toehoorders mee terug naar 1941. In dat jaar vond de Tsjechisch-Joodse Franziska Grünova (Fransie) bij zijn grootouders in Utrecht een schuiladres tegen de nazi-terreur. In haar bagage zat een bijzondere schat: een Zeiss-Ikon Kolibri fototoestel en een stapel foto’s. Daarbij waren behalve snapshots van haarzelf, familie en vrienden ook mooie studio-portretten; kostbare herinneringen aan haar leven tot dan toe.
In de loop van 1942 koos Fransie ervoor zich vrijwillig te melden in kamp Westerbork. Ze wilde trouwen met haar geliefde Max, die daar verbleef. In 1943 werd hun zoon Robert in het kamp geboren. Voordat ze Utrecht verliet, vertrouwde ze haar camera toe aan de moeder van Smit, met de woorden: ‘Wil jij deze alsjeblieft bewaren?’
Drang naar vrijheid
Franziska liet alles achter zich in Praag en begaf zich in een onzeker bestaan in Nederland. Haar reis symboliseert de de drang van ieder mens naar vrijheid. Fransie had de moed om in beweging te komen en een uitweg te zoeken uit een situatie die steeds uitzichtslozer werd.
Wat kan je doen?
Smit laat zien hoe hij in zijn eigen professionele leven dit thema koos als uitgangspunt voor zijn leiderschap. Ook als coach stelt hij steeds weer de vraag: wat kan je doen om in beweging te komen?
Inspiratie
Omdat Smit de relatie benadrukt tussen actie, vrijheid en perspectief, vormt deze lezing een bron van inspiratie. Niet alleen voor leiders van grote organisaties of voor coaches, maar voor iedereen die een betekenisvolle weg zoekt.