Zinloze discussie?

Zijn kinderen van rijke ouders echt slimmer?

Dat is schrikken! Uit cijfers van OCW blijkt dat kinderen van rijke ouders (inkomen € 68.000 plus) vaker naar het VWO gaan dan kinderen van ouders met een inkomen tot € 37.000. Het bericht komt van RTL nieuws. Op Joop.nl is de discussie vol losgebarsten. Daarbij valt vooral het nivelleringssentiment op.

Het RTL-bericht vermeldt niet of die kennelijk slimmere kinderen ook succesvol zijn op hun opleiding. Dat maakt de discussie tamelijk zinloos.

Zinloze discussie?
Zinloze discussie?

In de discussie lees ik weinig tot niets over mondige hoogopgeleide (en dus rijkere) ouders die koste wat het kost hun spruiten in een hogere vorm van onderwijs willen hebben, tegen de adviezen van de school in. Ik weet uit ervaring hoe hoog ouders de druk kunnen opvoeren en welke chantagemiddelen ze kunnen inzetten.

De tekst in de schoolvisie: “We willen het beste uit elk kind halen” keert zich in dit soort gevallen tegen de school. Ouders slaan je er mee om de oren: “Jullie willen dat toch – doe dat dan!”

De vraag is hoe je glashelder aan ouders en leerlingen uitlegt dat je erop uit bent elke leerling naar vermogen te laten presteren. Onderpresteren komt op onze school immers niet voor. Wil je de druk van de ouders weerstaan, dan heb je een sterk geformuleerde visie nodig. Een visie waar alle docenten achter staan en waar ze in de lespraktijk raad mee weten.

Daarna is het de vraag of je tegenover ouders die meer willen dan hun kind aankan, deze visie vasthoudt. Daar is een visie per slot van rekening voor bedoeld.

Terug naar het RTL-bericht.

Opnieuw dreigt de discussie de kern van het probleem te missen. Krijgen leerlingen van de basisschool, ongeacht het inkomen van hun ouders, dezelfde kans om maximaal te leren? Dat betekent:

  • Zijn de leerkrachten alert op wat hun leerlingen aankunnen?
  • Krijgen de kinderen op school voldoende stimulans om alles uit zichzelf te halen?
    Werkt een kind dat voortdurend hoge resultaten haalt wel op voldoende hoog niveau?
  • Houden we er rekening mee dat tegenvallende resultaten ook het gevolg kunnen zijn van het feit dat een kind zich verveelt?

Ik gun elke ouder van harte zijn rijkdom: een gelukkig kind dat blij is omdat het naar vermogen kan leren.

Elk kind wil dat.

GEEF JE MENING, REAGEER HIER ONDER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven